Poradnia dietetyczna - Poznań
   

Dieta w nadczynności tarczycy

 

Joanna Tomczewska, dietetyk


Podstawowym sposobem leczenia nadczynności tarczycy jest farmakologia. Zadaniem diety jest działanie wspomagające, mające na celu dostarczenie zwiększonej ilości energii, białka i witamin.

Tarczyca jest gruczołem wydzielania wewnętrznego, produkującym tyroksynę (T4) i trójjodotyroninę (T3).

 

Hormony te odpowiedzialne są za:

regulację metabolizmu, wytwarzania ciepła i energii,

wzrost, dojrzewanie,

pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz krążenia,

syntezę białek i przemianę węglowodanów( hamują tworzenie glukozy),

zwiększenie wrażliwości serca na działanie innych hormonów.

 

Nadczynność tarczycy to nadmiar wydzielanych  prze nią hormonów, które krążąc we krwi, przyczyniają się do zaburzenia w/w funkcji w organizmie i mogą prowadzić do następujących objawów:

osłabienie,

nerwowość, niepokój,

bezsenność,

zaburzenia koncentracji,

duszności,

stałe uczucie gorąca,

zmniejszenie masy ciała,

przyśpieszona akcja serca, drżenie rąk,

powiększenie gruczołu tarczycy.

 

Objawy są zróżnicowane, mogą również występować biegunki oraz obrzęk kończyn dolnych.

 

Główne zasady diety

 

Zapotrzebowanie na energię

Zależne jest od stopnia  nasilenia choroby

Przy średnim nasileniu zaleca się zwiększenie energii o 15-25% w stosunku do normy zapotrzebowania na energię dla osoby zdrowej.

Gdy występuje silna nadczynność, należy ilość energii zwiększyć o 50-80%.

 

Białko

Zastosowanie diety bogato białkowej jest konieczne z  powodu zwiększonych procesów rozpadu białka. Zaleca się dostarczenie 1,5-2 g tego składnika na kg masy ciała( średnio od 110 do 130g). Około 2/3 zapotrzebowania powinno być pochodzenia zwierzęcego:

mleko, kefiry, jogurty i sery twarogowe,

jaja,

chude gatunki mięs: drób, wołowina, cielęcina,

chude wędliny : drobiowe, polędwica, szynka.

chude gatunki ryb, takie jak dorsz, sandacz czy szczupak są również bardzo dobrym źródłem białka.

 

Tłuszcz

W diecie osób z nadczynnością tarczycy należy ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Jego zawartość w dziennym jadłospisie nie powinna przekraczać 70g. Najlepszym źródłem tłuszczu są oleje roślinne. Powinno się zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak:

- smalec, łój, bekon, boczek

- podroby i wędliny podrobowe

- konserwy.

 

Witaminy

W nadczynności tarczycy wzrasta również zapotrzebowanie na witaminy, a w szczególności: witaminę A, C, B1.

 

Najlepszymi źródłami witaminy C są: natka pietruszki, papryka czerwona, brokuły, szpinak, owoce cytrusowe i jagodowe.

Bogate w witaminę A są: morele, suszone śliwki, dynia, marchew, szpinak i sałata.

 

Źródłem witaminy B1 powinny być przede wszystkim produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, jaja, ryby.

 

Zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe przyczynia się do konieczności wykluczenia z diety produktów, które dostarczają pustych kalorii i są ubogie w składniki mineralne, takie jak: słodycze, ciasta, chipsy, słone paluszki. Należy je zastąpić budyniami, galaretkami z owocami, przecierami i sałatkami owocowymi.

 

Składniki mineralne

W diecie szczególnie należy zwrócić uwagę na wapń, którego zapotrzebowanie wzrasta u osób z nadczynnością tarczycy. Mleko i przetwory mleczne są świetnym jego źródłem.

 

Sposób przygotowywania posiłków

W przypadku występowania biegunek zaleca się dietę lekko strawną. Należy wówczas unikać potraw smażonych, tłustych. Niepożądane są również produkty wzdymające oraz drażniące przewód pokarmowy, takie jak kapusta, brukselka, groch, soja, orzechy, migdały, kasze gruboziarniste. Często zaleca się rezygnację z  ostrych przypraw, takich jak pieprz, chili, papryka, na korzyść łagodnych takich jak: wanilia, koper, kminek, pietruszka, sok z cytryny, cynamon.

 

Zaleca się stosowanie następujących technik kulinarnych:

gotowanie w wodzie i na parze,

duszenie bez obsmażania,

pieczenie we folii.

 

Z powodu niekorzystnego działania kofeiny na układ krwionośny powinno się ograniczyć spożycie kawy, mocnych herbat i coca-coli.

Nasilenie biegunek wymusza zastosowanie diety półpłynnej, opartej na kleikach, przyrządzanych na ryżu lub kaszy manny, gotowanych na mleku lub wodzie z dodatkiem soli. Kaszę należy długo gotować ( nawet 2-3 h) celem wypłukania skrobi. W kolejnym etapie urozmaicić jadłospis można, włączając produkty, takie jak: jajko na miękko, gotowane ziemniaki purre, gotowane tradycyjnie lub na parze rozdrobnione mięso (chude gatunki: cielęcina, drób - kurczak lub indyk bez skóry).

Dieta w nadczynności tarczycy

Joanna Tomczewska, dietetyk

Podstawowym sposobem leczenia nadczynności tarczycy jest farmakologia. Zadaniem diety jest działanie wspomagające, mające na celu dostarczenie zwiększonej ilości energii, białka i witamin.

Tarczyca jest gruczołem wydzielania wewnętrznego, produkującym tyroksynę (T4) i trójjodotyroninę (T3).

Hormony te odpowiedzialne są za:

regulację metabolizmu, wytwarzania ciepła i energii,

wzrost, dojrzewanie,

pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz krążenia,

syntezę białek i przemianę węglowodanów( hamują tworzenie glukozy),

zwiększenie wrażliwości serca na działanie innych hormonów.

Nadczynność tarczycy to nadmiar wydzielanych prze nią hormonów, które krążąc we krwi, przyczyniają się do zaburzenia w/w funkcji w organizmie i mogą prowadzić do następujących objawów:

osłabienie,

nerwowość, niepokój,

bezsenność,

zaburzenia koncentracji,

duszności,

stałe uczucie gorąca,

zmniejszenie masy ciała,

przyśpieszona akcja serca, drżenie rąk,

powiększenie gruczołu tarczycy.

Objawy są zróżnicowane, mogą również występować biegunki oraz obrzęk kończyn dolnych.

Główne zasady diety

Zapotrzebowanie na energię

Zależne jest od stopnia nasilenia choroby

Przy średnim nasileniu zaleca się zwiększenie energii o 15-25% w stosunku do normy zapotrzebowania na energię dla osoby zdrowej.

Gdy występuje silna nadczynność, należy ilość energii zwiększyć o 50-80%.

Białko

Zastosowanie diety bogato białkowej jest konieczne z powodu zwiększonych procesów rozpadu białka. Zaleca się dostarczenie 1,5-2 g tego składnika na kg masy ciała( średnio od 110 do 130g). Około 2/3 zapotrzebowania powinno być pochodzenia zwierzęcego:

mleko, kefiry, jogurty i sery twarogowe,

jaja,

chude gatunki mięs: drób, wołowina, cielęcina,

chude wędliny : drobiowe, polędwica, szynka.

chude gatunki ryb, takie jak dorsz, sandacz czy szczupak są również bardzo dobrym źródłem białka.

Tłuszcz

W diecie osób z nadczynnością tarczycy należy ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Jego zawartość w dziennym jadłospisie nie powinna przekraczać 70g. Najlepszym źródłem tłuszczu są oleje roślinne. Powinno się zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak:

- smalec, łój, bekon, boczek

- podroby i wędliny podrobowe

- konserwy.

4 .Witaminy

W nadczynności tarczycy wzrasta również zapotrzebowanie na witaminy, a w szczególności: witaminę A, C, B1.

Najlepszymi źródłami witaminy C są: natka pietruszki, papryka czerwona, brokuły, szpinak, owoce cytrusowe i jagodowe.

Bogate w witaminę A są: morele, suszone śliwki, dynia, marchew, szpinak i sałata.

Źródłem witaminy B1 powinny być przede wszystkim produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, jaja, ryby.

Zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe przyczynia się do konieczności wykluczenia z diety produktów, które dostarczają pustych kalorii i są ubogie w składniki mineralne, takie jak: słodycze, ciasta, chipsy, słone paluszki. Należy je zastąpić budyniami, galaretkami z owocami, przecierami i sałatkami owocowymi.

Składniki mineralne

W diecie szczególnie należy zwrócić uwagę na wapń, którego zapotrzebowanie wzrasta u osób z nadczynnością tarczycy. Mleko i przetwory mleczne są świetnym jego źródłem.

Sposób przygotowywania posiłków

W przypadku występowania biegunek zaleca się dietę lekko strawną. Należy wówczas unikać potraw smażonych, tłustych. Niepożądane są również produkty wzdymające oraz drażniące przewód pokarmowy, takie jak kapusta, brukselka, groch, soja, orzechy, migdały, kasze gruboziarniste. Często zaleca się rezygnację z ostrych przypraw, takich jak pieprz, chili, papryka, na korzyść łagodnych takich jak: wanilia, koper, kminek, pietruszka, sok z cytryny, cynamon.

Zaleca się stosowanie następujących technik kulinarnych:

gotowanie w wodzie i na parze,

duszenie bez obsmażania,

pieczenie we folii.

W powodu niekorzystnego działania kofeiny na układ krwionośny powinno się ograniczyć spożycie kawy, mocnych herbat i coca-coli.

Nasilenie biegunek wymusza zastosowanie diety półpłynnej, opartej na kleikach, przyrządzanych na ryżu lub kaszy manny, gotowanych na mleku lub wodzie z dodatkiem soli. Kaszę należy długo gotować ( nawet 2-3 h) celem wypłukania skrobi. W kolejnym etapie urozmaicić jadłospis można, włączając produkty, takie jak: jajko na miękko, gotowane ziemniaki purre, gotowane tradycyjnie lub na parze rozdrobnione mięso (chude gatunki: cielęcina, drób - kurczak lub indyk bez skóry).

 
copyright © kaloria.com.pl - mapa strony | developed by globe group